Kissan leukemiavirus FeLV

FeLV eli kissojen leukemiavirus (feline leukemia virus) on retroviruksiin kuuluva, onkogeeninen eli syöpää aiheuttava virus. FeLV on erittäin yleinen, laajalle levinnyt ja helposti tarttuva patogeeni; jopa niin yleinen, että kaikki epäspesifisesti oireilevat kissat suositellaan testattaviksi leukoosin eli FeLV:in varalta. FeLV on siis kissan leukemiavirus, joka aiheuttaa kasvaimia sekä altistaa toissijaisille tulehduksille heikentäessään immuunijärjestelmää. FeLV-positiivinen kissa voi elää kuukausia – jopa vuosia. On kuitenkin oleellista, että FeLV-positiivinen kissa ei ole tekemisissä muiden kissojen kanssa eikä liiku ulkona vapaana. Tämä estää sairauden leviämisen ja samalla suojaa FeLV-positiivista kissaa sairastumasta muihin sekundaarisiin sairauksiin.

Tartunta
Virus on eritteiden kautta helposti tarttuva RNA-virus. FeLV-infektion patogeneesimekanismi on hyvin monimuotoinen tapahtuma. Herkkyys FeLV-infektion saamiseksi on suurin alle nelikuisilla kissanpennuilla. Sitä vanhemmilla kissoilla alkaa olla jo luonnollista vastustuskykyä FeLV-infektiota kohtaan. Virus tarttuu kissasta toiseen lähinnä syljen välityksellä, mutta myös muut eritteet (virtsa, uloste, kyynelneste) sisältävät virusta. Virus leviää myös maidon välityksellä emolta pennuille sekä istukan välityksellä syntymättömiin pentuihin. Tartunnan saaneilla pennuilla ennuste on aikuisia huonompi. Todennäköisin tartunta edellyttää melko läheistä ja pitkää kontaktia: tartunta voi välittyä esim. kissojen nuolessa toisiaan tai käyttäessä yhteisiä hiekkalaatikoita. Virus ei kuitenkaan säily kauaa infektiivisenä ympäristössä ja ihanteellisissakin olosuhteissa se säilyy tartuttamiskykyisenä vain joitakin tunteja. Mikä tahansa fyysisen lähikontaktin estävä keino katkaisee leukoosin leviämisen. FeLV-virus aiheuttaa lajikohtaisen sairauden, minkä vuoksi virus ei tartu kissoista ihmisiin tai muihin eläimiin.

Oireet
FeLV-tartunnan oireet eivät välttämättä ole aluksi selkeitä: kun infektio on saatu, kissa voi olla taudin oireeton kantaja kuukausista vuosiin. Noin 20 % tartunnan saaneista käy läpi pahalaatuisen muutoksen, mikä yleisimmin johtaa lymfosarkoomaan eli imusolmukesyöpään. Huomattavasti suurempi osa tartunnan saaneista kärsii yleisestä vastustuskyvyn heikkenemisestä, mikä johtaa erilaisiin opportunisti-infektioihin. Terveelle kissalle vaarattomat sairaudet muuttuvatkin FeLV-tartunnan saaneelle kissalle hengenvaarallisiksi juuri heikentyneen vastustuskyvyn takia. Virus aiheuttaa siis kasvaimia (imusolmukkeiden laajentuminen, perna, maksa, munuaiset, kateenkorva, lymfooma) sekä altistuksen toissijaisille tulehduksille (krooniset suu- ja hengitystietulehdukset, krooniset yleisinfektiot) heikentämällä kissan immuunijärjestelmää. Kliiniset oireet voivat käsittää minkä tahansa elinjärjestelmän oireita ja vaihtelevat ääripäästä toiseen. Näitä voivat olla ruokahaluttomuus, anemia, kuume, ripuli, muut suolisto-ongelmat yms. yleisoireet tai muut syöpäsairaudet kuten leukemia. Lisääntymisongelmat sekä ongelmat tiineyden aikana voivat myös johtua leukoosista. FeLV-virusta parantavaa hoitoa ei ole. Sitäkin tärkeämpää on pitää yllä sairastuneen kissan hyvää yleiskuntoa hyvällä ruokavaliolla, säännöllisillä madotuksilla, rokotuksilla ja eläinlääkärin puolivuosittaisilla terveystarkastuksilla. Taudin ennuste vaihtelee tartuntatavasta ja taudin ilmenemismuodosta riippuen, mutta on yleisesti ottaen erittäin huono: pysyvät kantajat kuolevat yleensä 3-5 vuoden kuluttua tartunnasta. 

Kantajuus
Suurin osa kissoista pystyy parantumaan tartunnasta, mutta ennen paranemistaan ne erittävät virusta. Osa tartunnan saaneista voi jäädä viruksen kantajiksi myös paranemisen jälkeen. Kissa voi siis tartuttaa muita kissoja, vaikka sillä itsellään ei olisi Felv-viruksen aiheuttamia oireita. Pienellä osalla kissoista virus piiloutuu luuytimeen (ajoittainen kantaja). Normaalioloissa tällainen kissa ei eritä virusta, mutta puolustuskyvyn heiketessä virusta saattaa erittyä (esim. näyttelystressi tai kortisonihoito). Vaikka kissan immuunipuolustus pystyy nujertamaan FeLV-viruksen, joissakin tapauksissa FeLV voi koteloitua luuytimeen eikä välttämättä näy testeissä. Tästä syystä FeLV-positiiviseksi kerran testattua kissaa kannattaa käsitellä uuden kodin etsintäprosessissa kuten FeLViin sairastunutta kissaa. Kissa kannattaa siis varmuuden vuoksi luovuttaa vain sellaiseen kotiin, jossa ei ole muita kissoja.

Ennaltaehkäisy
Leukoosin ennaltaehkäisyssä tärkeintä on kissojen testaus ja positiivisten kissojen eristys negatiivisista kissoista. Positiivisen kissan ei tule liikkua vapaana ulkona, sillä näin se levittää virusta eteenpäin muille kissoille. Negatiivisen kissan ei tulisi asua yhdessä positiivisen kissan kanssa. Valvottu ulkoilu valjaissa tai ulkotarhasta ennaltaehkäisee ulkokissojen yhteenottoja, jolloin virus ei tartu kissalta toiselle. Jos kotona on monta kissaa, viruksen leviämistä voi ennaltaehkäistä tarjoamalla kissoille ruoat ja vedet eri kupeista. Toisilleen tuttujen kissojen yhteenotot kotioloissa ovat harvinaisia ja siksi tauti tarttuu sitä kautta harvoin kotona. Leukoosirokote estää taudin puhkeamisen rokotetussa kissassa, mutta rokotettukin kissa voi erittää virusta lyhyenä ajanjaksona ennen taudin torjumista. Kissa on testattava ennen ensimmäistä rokotuskertaa. Leukoosirokote ei kuulu kissan perusrokotuksiin, eikä sen käyttö Suomessa ole tarpeen kuin erityistapauksissa.

Viruksen testaaminen
Verinäytteestä määritetään virus. Positiivinen testitulos tarkoittaa, että kissalta löytyy virusta verestään. Testi on syytä uusia noin 12 viikon kuluttua. Mikäli testi on tällöinkin positiivinen, on kissa pysyvä kantaja. Mikäli testitulos on negatiivinen, kissa on todennäköisesti parantunut. Kuitenkin pienellä osalla virus on siirtynyt luuytimeen. Perheen muut kissat on hyvä testata kerran.

Lähteet
Agria. Kissasairaudet FIV ja FeLV. Luettavissa: https://www.agria.fi/kissa/artikkeleita/sairaudet-ja-terveys/kissasairaudet-fiv-ja-felv/. Luettu: 29.10.2018.

Burmat.info. Kissojen leukemiavirus (FeLV). Luettavissa: https://www.burmat.info/kissojen-leukemiavirus/. Luettu: 29.10.2018.

Evidensia. Kissan tarttuvat taudit. Luettavissa: https://www.evidensia.fi/palvelut/kissat/kissan-tarttuvat-taudit/. Luettu: 29.10.2018.

Kissaliitto. Kissojen tartutataudeista ja terveydenhoidosta. Luettavissa: https://www.kissaliitto.fi/terveys/tarttuvat-taudit. Luettu: 29.10.2018.

Movet Oy. FeLV/FIV pikatesti (S/HP/EP/B). Luettavissa: https://www.movet.fi/tutkimukset/felvfiv-pikatesti-shpepp/. Luettu: 29.10.2018.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kissan leukemiavirus FeLV

Kommentointi on suljettu.