Mikrosiru on ampulli, jonka sisään on suljettu elektronisia osia. Ampullin päällä oleva kerros mahdollistaa sirun kiinnittymisen kudoksiin muodostaen sidekudoskapselin. Siru asetetaan paikoilleen isoa rokoteneulaa muistuttavalla asettimella. Sirun koodi ei ole koiran rekisterinumero, vaan se on valmistajan koodaama muuttumaton merkkisarja, joka on tallennettu sirun mukana tuleville tarraliuskoille. Sirussa itsessään ei ole energialähdettä, vaan se aktivoituu ainoastaan lukulaitteen lähettämästä matalasta radiosignaalista.
Mikrosirun luku
Mikrosiru luetaan siihen tarkoitukseen olevalla lukulaitteella. Laitteita on erilaisia mutta niiden toimintaperiaate on sama. Lukulaite lähettää mikrosiruun matalan radiosignaalin, jolloin siru aktivoituu ja lukulaite vastaanottaa sirun numeron. Kaikilla eläinlääkäriasemilla on mikrosirun lukulaitteet. Eläimen omistajan tai muiden tietojen selvittäminen pelkästään mikrosirun tietojen perusteella on mahdotonta, ellei tietoja ole merkitty mikrosirurekisteriin. Muista siis rekisteröidä mikrosirun numerosarja valitsemaasi mikrosirurekisteriin!
Esimerkki mikrosirun tiedosta 981098102967008, joka on käytössä eräällä suomalaisella koiralla. Tästä numerosarjasta itsessään ei ilmene mitään muuta tietoa kuin tämä numerosarja. On mahdoton tietää, löytyvätkö eläimen tiedot joltakin kasvattajalta, jonkun eläinlääkärin arkistosta, jonkun yhdistyksen keräämistä tiedoista – varminta on jos mikrosirun tiedot on rekisteröity mikrosirurekisteriin.
Eläimen katoaminen
Mikäli tunnistemerkitty eläin (mikrosiru-, tatuointi tai muu tunnistetieto) katoaa omistajaltaan ja toimitetaan löytöeläintoimijalle tai viranomaisille, omistaja voidaan jäljittää tunnistetietojen perusteella. Löytäjä voi jäljittää mikrosirutetun eläimen omistajaa lukemalla mikrosirun mikrosirulukijalla ja syöttämällä mikrosirulukijan ilmoittaman numerosarjan tiedot eri mikrosirurekistereihin. Omistajan tiedot löytyvät siitä rekisteristä, johon omistaja on lemmikkinsä rekisteröinyt. Näin lemmikki pääsee mahdollisimman pian takaisin kotiin ja saa hoitoa, jos se on esimerkiksi loukkaantunut karkureissullaan.
Tunnistusmerkintä vähentää myös eläimen hylkäämisen riskiä, sillä mikrosirun perusteella voidaan jäljittää eläimen omistaja, joka voi joutua vastuuseen eläimen heitteille jättämisestä. Samoin varastettu eläin voidaan palauttaa omistajalleen, mikäli esimerkiksi eläinlääkärikäynnillä tai tullissa selviää, että eläimellä on rekisteriin merkitty eri omistaja.
Mikrosirurekisterejä
Siruhaku.fi
Finnish Net Solutions Oy:n ylläpitämä hakupalvelu, jonka tiedot on linkitetty palvelussa mukana olevien eläinklinikoiden asiakastietokannoista. Maksuton hakutoiminto 24/7.
Mikrosiru.com
Mikrosirurekisteri on kaikille käyttäjille avoin rekisteri, johon voi lisätä oman eläimen mikrosiru-, tatuointi tai muut tunnistetiedot. Maksuton hakutoiminto 24/7.
Kennelliitto
Omakoira-palvelussa on osiot myös eläinlääkäreille ja -asemille, yhdistyksille, kennelpiireille, kennelneuvojille, löytöeläinhenkilöille sekä DNA-näytteenottajille ja -laboratorioille. Ei julkista hakutoimintoa.
Kissaliitto
Ei julkista hakutoimintoa. Kissaliiton mikrosirurekisteriin liittyviin puheluihin vastataan toimiston puhelinajan puitteissa arkipäivisin klo 12-14. Muina kellonaikoina ja viikonloppuisin palvelu toimii sähköpostitse osoitteella mikrosirut(at)kissaliitto.fi. Sähköposteihin vastataan arkisin, myös loma-aikoina, korkeintaan viikon viiveellä.
Lähteet
Kennelliitto. Mikrosiru. Luettavissa: https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/tunnistusmerkinta/mikrosiru. Luettu: 8.10.2018.
Kennelliitto. Omakoira-palvelu. Luettavissa: https://www.kennelliitto.fi/omakoira-palvelu. Luettu: 8.10.2018.
Kissaliito. Kissaliiton mikrosirurekisteristä. Luettavissa: https://www.kissaliitto.fi/terveys/mikrosirut. Luettu: 8.10.2018.Mikrosiru.com. Luettavissa: http://www.mikrosiru.com/. Luettu: 8.10.2018.