Kissan juominen

Vaikka kissa asuukin nykyisin ihmisen kanssa kaupunkiympäristössä, se on fysiologialtaan aavikkoeläin. Tämä on hyvä ottaa huomioon, kun mietitään kissan luontaisia ruokailu- ja juomatarpeita sekä sitä, miten voimme kissojen omistajina ja hoitajina täyttää nuo tarpeet parhaamme mukaan. Luonnossa kissa saa pääosan tarvitsemastaan vedestä ravinnostaan, sillä noin 70 % prosenttia jyrsijästä on vettä. Kissalla ei luontaisesti juuri olekaan tarvetta juoda erikseen syömisen lisäksi.

Kissan kuivaruoka
Ongelmia syntyy, kun kissa ei pääsekään syömään luontaista ravintoaan kokonaisia jyrsijöitä. Vaikka kissa kuivuisi, ei se välttämättä ymmärrä juoda vettä tarpeeksi. Suurin ongelma on kissoilla, jotka elävät pääosin kuivaruoalla tai joilla nappulaa on koko ajan vapaasti saatavilla – siitäkin huolimatta, että kuivaruoka sisältäisi ainesosia, jotka janottavat kissaa ja lisäävät kissan juomista. Vaikka kissa juo enemmän, kuivaruoka myös kuivattaa sen kehoa normaalia enemmän. Lisääntynyt juominen ei siis kuivaruoan tapauksessa välttämättä riitä ehkäisemään sisäistä kuivumista. Luonnossa kissa ei syö kuivaa ruokaa, joten ensimmäisenä kannattaakin laittaa kissan ruokinta kokonaisvaltaisesti kuntoon. Kuivaruoka jätetään kokonaan pois tai vähennetään sen määrää merkittävästi ja tarjotaan kissalle luontaisempaa ravintoa.

Juoma-astiat
Kissa on opportunistijuoja eli se juo silloin kun se sattuu löytämään vettä. Tästä syystä moni kissa tykkääkin juoda juomakupin sijaan esimerkiksi saunakiulusta, ämpäristä, kattilasta, lasista tai suoraan hanasta. Juomakuppeja kannattaakin viljellä eri paikkoihin ympäri asuntoa, ei vain yhteen paikkaan. Usea kissa juo mielellään suurista, laakeista astioista, varsinkin, jos astia on lasinen eli läpinäkyvä. Toisille taas toimivat paremmin kapeat lasiastiat. Kannattaa siis tarjota vettä erilaisista vesiastioista. Kissa on säästeliäs eläin ja säästelee juomisessaan, mikäli juoma-astia on vajaa. Kissat suosivatkin sellaisista astioista juomista, jotka ovat mahdollisimman täynnä tai täytetty piripintaan.

Juomapaikka
Monelle ehkä yllättävänä tietona tulee se, ettei kissa halua juoda samassa paikassa kuin missä se syö. Luonnossa kissan epäilykset heräävät, mikäli se löytää kuolleen jyrsijän veden ääreltä – jyrsijähän on voinut vaikka kuolla juotuaan saastuunutta vettä. Mikäli kissa taas syö saaliinsa veden äärellä, saaliista voi valua nesteitä veteen, jotka pilaavat sen. Tarjoile siis vesi eri paikassa, kuin missä kissa syö. Juoma-astioita kannattaa sijoittaa asunnossa kissan kulkureiteille – astiaa on usein turha laittaa paikkaan, jossa kissa ei käy muutenkaan.

Veden laatu
Usein hieman seisonut vesi maistuu kissasta paremmalta kuin tuore vesi, sillä veden seisoessa siitä haihtuu pois vesijohtovedessä olevaa klooria. Kuumennus, kuten veden keittäminen, hävittää vedestä klooria vielä nopeammin kuin seisottaminen. Kaikkia vesiä ei siis kannata tai tarvitse vaihtaa päivittäin. Veden puhtaudesta tulee kuitenkin huolehtia päivittäin ja esimerkiksi osassa astioista voi olla tuoretta vettä, osassa seisonutta.

Kissalle voi siis myös keittää veden ja tarjoilla sen sitten jäähtyneenä. Varmista, ettei kissalla ole pääsyä kuuman veden luo ja että vesi on varmasti jäähtynyt juomakelpoiseksi, ennen kuin asetat veden kissan saataville! Huomioithan, ettet tarjoa kissalle (tai itsellesi) kuumaa tai haaleaa vettä suoraan hanasta. Putkissa mahdollisesti olevat bakteerisaostumat liukenevat paremmin lämpimään kuin kylmään veteen. Kemiallisen riskin lisäksi haaleassa vedessä on olemassa aina mikrobiologinen riski. Juomavesi otetaan hanasta aina niin kylmänä kuin mahdollista!

Juomisen mielekkyys
Kissaa voi innostaa juomaan tekemällä juomisesta mielenkiintoista, esimerkiksi lisäämällä jääpaloja juomaveteen. Monet kissat pitävät myös virtaavasta vedestä, joka pystytään toteuttamaan juoma-automaatilla. Juoma-automaatteja voi ostaa lemmikkitarvikeliikkeistä ja niitä on useita erilaisia. Toisissa on esimerkiksi ns. pieni suihkulähde, toisissa pieni puro ja toisissa pieni vesiputous.

Meillä on juoma-automaatti, jossa on pieni vesiputous. Joskus, jos en ole ehtinyt ostaa uusia suodattimia ja juoma-automaatti on ollut hetkellisesti poissa pelistä, kissani juovat selkeästi vähemmän. Niitä ensinnäkin näkee juomapaikalla harvemmin, mutta myös hiekkalaatikossa on huomattavasti vähemmän pissapaakkuja. Kissani juovat usein suoraan putouksesta.

Juomista voi edistää myös lisäämällä vettä märkäruoan sekaan. Kissa tykkää syödä ruokansa hiiren ruumiinlämpöisenä, joten itse käytän keitettyä vettä. Tällöin myös ruoka lämpenee hieman ja maistuu kissalle paremmin. Vettä voi myös maustaa esimerkiksi huuhtelemalla märkäruokapussin sisällön veteen tai sekoittamalla jotakin hyvää, esimerkiksi tonnikalaa veteen. Itse tarjoan kalan keitinvedet kissoille juomavetenä.

Kuivuminen voi johtaa kuolemaan
Kissa kuivuu helposti ja voi joko sairastua tai menehtyä kuivumisen johdosta. Kissaa, joka ei syö eikä juo, tuleekin pakkojuottaa- ja ruokkia, jotta se selviää hengissä. Myös lisääntynyt juominen, syöminen tai virtsaaminen voivat olla merkkinä siitä, ettei kaikki ole hyvin. Helteillä myös normaalisti hyvin juovan kissan juomista kannattaa tarkkailla ja pitää mahdollisimman monin eri keinoin huolta siitä, että kissa varmasti juo.

Lähteet

Ilta-Sanomat. Asiantuntija pamauttaa: Lämmin tai haalea hanavesi voi olla riski. Luettavissa: https://www.is.fi/ruokala/uutiset/art-2000000992614.html?fbclid=IwAR2sH7bdeqtFzW46xyFTmCkoFiIbAY8_0vRlE69sZX_33yFHzq59dCWsvLM. Luettu: 6.1.2020.

Kissojen käyttäytyminen ja niiden tarpeet eläintalossa. Luento.
Jaana Pohjola, eläinten käytösneuvoja MSc, BSc. 6.9.2016 Lappeenranta.

Vet4Cat Kissaklinikka. Ruokintasuositukset I-131 hoidon jälkeen. Luettavissa: https://www.vet4cat.fi/ruokintasuositukset-i-131-hoidon-ja. Luettu: 6.1.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s