Minusta

Nimeni on Janina Pohju ja olen syntynyt vuonna 1990.

Kotipaikkakuntani on Kotka. Kotkan lisäksi olen asunut Hveragerðissä Islannissa, Helsingissä, Märstassa Ruotsissa, Vantaalla, Pietarissa Venäjällä, Lappeenrannassa, Aucklandissa Uudessa-Seelannissa sekä Vaasassa. Äidinkieleni on suomi. Luen ja puhun sujuvasti englantia, ruotsia tyydyttävästi ja venäjää välttävästi.

Kaveri- ja tuttavaporukoissa olen tyypillisesti se, jonka pelkästään paikalle saapuminen saa usein aikaan keskustelua asioiden eettisyydestä – minä itse en välttämättä liity keskusteluun mitenkään muuten kuin kuuntelemalla. Toisaalta olen myös se, joka ohjeistaa ihmisiä keräämään roskat sekä tupakantumpit ja kieltäytyy tulemasta mukaan sekaaniravintolaan, katsomaan alpakoita joulutapahtumaan ja kieltäytyy villasukista joululahjana. Tarkemmin sanottuna olen vuosikausia rukoillut, etten saa mitään tavaraa lahjaksi keneltäkään, joskus paremmalla, ja joskus todella huonolla menestyksellä. Olen ehdottomasti kieltänyt lähettämästä tai antamasta minulle mitään kortteja, koska en halua säilyttää niitä ja niiden poisheittäminen tuottaa minulle tuskaa, koska joku on ne minulle antanut. Huoh!

Olen myös se (usein inhottava) ihminen, joka kommunikoi, jos joku toimii epäkunnioittavasti tai alentavasti. Sovinistiset ja rasistiset vitsit eivät naurata minua, vaan saavat minut voimaan pahoin ja poistumaan paikalta. Yhtä vähän naurattavat kaikki muunlajisiin eläimiin kohdistuva halveksinta, alentaminen ja vitsailu.

Kotini on minulle pyhä rauhan paikka, johon ainakaan tällä hetkellä ei ole tervetullut kukaan ilman erityistä syytä, kutsua tai toimintaohjeita, miten luonani ollaan. Kotini ehdottomasti tärkein sääntö on se, että se on kissojeni koti ja valtakunta, ei vieraiden. Autoni kyytiin tulevia ihmisiä muistutan joka kerta, ettei ovia paiskota ja käyn tiukan keskustelun, jos joku uskaltaa tulla kyytiin kopisuttamatta kenkiään (sain itse tästä unohtumattoman opetuksen autokoulussa, jonka mielelläni jaan omille kyytiläisilleni).

Lähimpiä ystäviäni ovat ne, jotka ovat hyväksyneet ja kannatelleet minua huonoimmillani. Keskusten eri ystävieni kanssa suurella intohimolla esimerkiksi maailmankaikkeudesta, sielusta, entisistä elämistä, meemeistä, TikTok-videoista, Instagramin reelseistä, eläinten oikeuksista, suojelusta sekä hyvinvoinnista, ihmisistä, uskonnoista, filosofioista, psykologiasta, yhteiskunnasta ja tietenkin, perunoista. On kerrassaan hämmästyttävää, miten paljon perunoista voikaan saada aikaan asiaa, tietämättä niistä välttämättä yhtään mitään.

Karaokebiisejäni ovat mm. Vanessa Williamsin Colors of the Wind, Oasiksen Wonderwall, Ben E. Kingin Stand By My ja Elton Johnin Can You Feel The Love Tonight. Jos karaokepaikassa on tarpeeksi hyvä meno tai tarpeeksi vähän ihmisiä, saatan heittäytyä ja laulaa Nightwishin Nemon tai Sleeping Sunin. En osaa itse laulaa tai soittaa, mutta kulutan musiikkia valtavat määrät. Tanssilattialla minut saa sekaisin melkein mikä tahansa Pendulumin biisi tai Knive Partyn Bonfire.

Koulutukseni
Valmistuin HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun matkailun liikkeenjohdon restonomiksi vuonna 2014. Suuntautumisopintoni on yrityksen vastuullinen liiketoiminta ja opinnäytetyöni käsittelee kaupunkibrändäyksen menestystekijöitä. Olen valmistunut ylioppilaaksi 2010 ja matkailuvirkailijaksi 2009.

Työhistoriani
Olen toiminut mm. eläintenhoitajana, ryhmänohjaajana, hotellivirkailijana, museo-, ratsastus- ja lentokenttäoppaana, palveluneuvojana, tuntiopettajan sijaisena, terveysalan asiakaspalvelijana, B2B-asiakaspalvelijana, vastaanottovirkailijana, promoottorina, aurinkosuojausliikkeen myymälänhoitajana, itsenäisenä edustajana sekä liiketoimintavalmentajana.

Palvelemani asiakaskunta on hyvin laaja ja olet voinut asioida kanssani joko paikan päällä tai puhelimitse. Tutuksi suuremmalle yleisölle olen tullut todennäköisesti eläinaktivistina ja -suojelijana sekä museohöyryjäänmurtaja Tarmon oppaana.

Harrastukseni
Elämäni aikana harrastuksiini ovat kuuluneet baletti, ratsastus, salibandy, thainyrkkeily ja eläinsuojelu.

Kokemushistoriani eläinten kanssa
Eläimet ovat kuuluneet elämääni aina. Lapsuuden kyläpaikoissa hakeuduin aina seurustelemaan talouden eläinten kanssa. Lähes kaikki lapsuuden lomat olen viettänyt sukulaisteni maatilalla lypsykarjaa hoitamassa. Yläasteikäisenä kulutin vapaa-aikani kotieläinpihalla koirien, kissojen, nautojen, kyyhkysten, ankkojen, kanien, kanojen, hevosten, ponien, aasin, lampaiden, vuohien, sikojen, minipossujen sekä näiden jälkikasvujen kanssa. Sanomattakin on selvää, että aikuisiällä elämääni rikastuttavat omat lemmikkini. Omien lemmikkien lisäksi olen saanut kunnian tutustua tuhansiin eläinkohtaloihin- erityisesti kissoihin – eläinsuojeluharrastukseni kautta.

Veganismi
Olen ollut vegaani vuodesta 2014. Alunperin syyni olivat eettiset, mutta myöhemmin mukaan tuli myös terveydellinen sekä ympäristönäkökulma. En käytä ruokavaliossani eläinperäisiä tuotteita. Muilta osin pyrin päivittäisessä elämässäni välttämään eläinperäisten tuotteiden käyttöä mahdollisimman paljon – tähän kuuluvat esimerkiksi vaatteet, kengät, laukut, kosmetiikka yms.

Pyrin valinnoillani rahoittamaan sellaisia tuottaja ja palveluita, jotka edistävät eläinten hyvinvointia ja kasvipohjaisten tuotteiden käyttöä. En käy kohteissa, joissa tehdään voittoja eläinten kustannuksella, esimerkiksi delfinaariot, akvaariot, sirkukset, kotieläinpihat ja eläintarhat.

Kiitos, että olet mukanani matkalla!